Mire szolgál a zsaluzás?

Kerítés készítését az alapozással kezdjük. A zsalu a beton alakját hivatott megadni. A legtöbb esetben fadeszkából készül, de ma már gyakran találkozhatunk alumínium zsalu elemekkel is.

Mi a zsalu?

 

Kerítés készítését az alapozással kezdjük. A zsalu a beton alakját hivatott megadni. A legtöbb esetben fadeszkából készül, de ma már gyakran találkozhatunk alumínium zsalu elemekkel is. A saját kezűleg, otthon végzett zsalukészítéshez valószínűleg a fát fogjuk választani. Általában 2,5 cm széles deszkákat alkalmaznak az építőiparban, ez feltehetően elegendő is lesz. A lényeg, hogy a beton súlyának ellen tudjon állni, tehát egy kerítés lábazat, vagy egy járda elkészítéséhez tökéletesen megfelel.

 

Mire figyeljünk zsalu készítésénél?

 

A beton felőli oldal a lehető legegyenletesebb legyen. Ez azért fontos, mert amikor a beton megszilárdul, és megkezdjük a kizsaluzást – azaz a zsaluelemek levételét –, akkor a simább felület miatt könnyebben megy majd a munka, valamint a beton felülete sem fog megsérülni. Egy lábazatnál azért lényeges még a sima betonfelület, mert valószínűleg vakolni is akarjuk majd. Hagyjunk egy-két milliméter helyet a deszkák között. A fa deszka a friss betonból magába vesz némi vizet, ezáltal duzzadni kezd. Ha nem hagyunk helyet a deszkák között, el fognak deformálódni, és a beton is ezt az alakot veszi majd fel. Megfelelő hosszúságú és mennyiségű szeget használjunk. A szegek, amivel összeállítjuk a zsaluzatot, csak olyan hosszúak legyenek, mint a zsalu deszkáinak, illetve az összefogó léceknek az együttes vastagsága. Lehetőleg ne lógjanak ki a szegek, és ne hajlítsuk el azokat. Nem érdemes a nagyobb stabilitás elérése miatt televerni szegekkel a zsaluzatot, mert csak ártunk a faanyagnak, ami a terhelés során megrepedhet.

Vissza >>

Ajánlott hírek

A kerítésválasztás szempontjai

Bármilyen kerítést is vásároljunk célszerű a fenti szempontokat mérlegelni, hogy ízlésünknek a legmegfelelőbb, de hosszú távon a legalacsonyabb költséget eredményező megoldást válasszuk!

Tovább >>

Kedvező kerítés ár minden esetben

Házunk illetve területünk bekerítésénél az egyik legfontosabb szempont az ár. Lehet ugyanis szép és gyönyörű egy kerítés, ha nem tudjuk megfizetni pusztán vágyálom marad.

Tovább >>

A betonkerítés előnyei

A kerítés fényezését az eső, vagy a kerti öntözőrendszer is károsíthatja. A fa különösen érzékeny a csapadékra. A kovácsoltvas pedig el is vetemedhet, nem beszélve a rozsdásodásról. Épp ezért a kézenfekvőbb, gazdaságosabb megoldás a betonkerítés.

Tovább >>

Kerítés készítése

Hogyan készülnek a kerítések? Mire szolgálnak a fedlapok? Mire kell mindenképpen odafigyelnünk, ha kerítést szeretnénk készíteni? Fontos, hogy ne feledjük az alapozást és a megfelelő szigetelést sem, hogy kerítésünk szabályosan készüljön, tartós használatra.

Tovább >>

Variálható kerítéselemek, széles mintaválasztékkal

Otthona kerítésének kiválasztásakor mindenki a saját ízlésének megfelelő minta- és színvariációt igyekszik megtalálni. Fontos ezért, hogy a kerítéselemek széles mintaválasztéka álljon rendelkezésre, hiszen így bárki megtalálhatja a számára ideális megoldást. Sőt, a lehetőségek sokkal bővebbek, mint azt elsőre hinnénk.

Tovább >>