A kovácsoltvas felújítása

Nem kis bosszúságot okoz, az akár milliós költséggel elkészített kovácsoltvas kerítés és kapu korai rozsdásodása. Ugyancsak dísze lehet kertünknek egy lényegesebben olcsóbb karbantartást igénylő betonkerítés.

A probléma megelőzhető!

 

A szennyezett városi levegő, a savas esők, az elnagyolt felületkezelés és az esetleges rossz szerkezeti felépítés egyenként is kiváltó okai a korróziós folyamatnak. Talán nem is gondolnánk, de egy lágyvasból készült kültéri szerkezeti elem képes 8-10 év alatt teljes keresztmetszetben megsemmisülni. Egyet tehetünk, a kaput és a kerítéselemet olyan gyártónál rendeljük meg, akit nem kell győzködni a horganyzás fontosságáról. Költségesebb eljárás, mint egy hagyományos felületkezelés, de elhagyása kültéri acélszerkezetek esetén a későbbiek során megbosszulja magát. A betonkerítés azonban lényegesen jobban ellenáll a környezeti ártalmaknak, így karbantartása is olcsóbb.

 

A tartós javítás betonkerítéssé

 

Hosszú távon is tartós megoldást ad a meglévő festés homokszórással történő eltávolítása, majd az ezt követő horganyzás és az utolsó fázisban elvégzett festés vagy porfestés. Üzemelő kapuk esetén legtöbbször az első tennivaló a kapunyitó szakszerű kikötése. Ezt követően kerül sor a kapu és a kerítésmezők leszerelésére. Ha a kerítésmezők a helyszínen az oszlophoz hegesztve készültek, akkor célszerű ezek átalakítása. Ez az eljárás a kapu leszerelésétől az ismételt visszaszerelésig általában 2 hetet vesz igénybe. A betonkerítés festése ennél sokkal kevesebb időt és munkát igényel. Célszerű ugyanis a kovácsoltvas kerítés ajlára a korróziók miatt kombináltan betonkerítést választani.

Vissza >>

Ajánlott hírek

Mire szolgál a zsaluzás?

Kerítés készítésénél, ahogyan szinte az élet bármely területén, fontos, hogy jó alapokra építsünk. Jó alap készítésénél fontos, hogy milyen minőségű betont használunk, helyes technikát alkalmazva dolgozzunk, s amennyiben bizonytalanok vagyunk, szakember segítségét se restelljük igénybe venni.

Tovább >>

Variálható kerítéselemek, széles mintaválasztékkal

Otthona kerítésének kiválasztásakor mindenki a saját ízlésének megfelelő minta- és színvariációt igyekszik megtalálni. Fontos ezért, hogy a kerítéselemek széles mintaválasztéka álljon rendelkezésre, hiszen így bárki megtalálhatja a számára ideális megoldást. Sőt, a lehetőségek sokkal bővebbek, mint azt elsőre hinnénk.

Tovább >>

Kerítés készítése

Hogyan készülnek a kerítések? Mire szolgálnak a fedlapok? Mire kell mindenképpen odafigyelnünk, ha kerítést szeretnénk készíteni? Fontos, hogy ne feledjük az alapozást és a megfelelő szigetelést sem, hogy kerítésünk szabályosan készüljön, tartós használatra.

Tovább >>

Kerítéskezelés: fa, vagy beton a jobb?

A fa és a beton is kiváló alapanyag kerítés készítése esetén, azonban később lényeges különbségek mutatkoznak meg kezelésüket illetően. A fa sokkal több törődést igényel, minőségi festése kényesebb munkát kíván. A beton jobban ellenáll az időjárás okozta eróziós folyamatoknak.

Tovább >>

A kovácsoltvas és a betonkerítés

Kerítés tervezése előtt olvassunk utána, melyik alapanyag hogyan készül. Mit érdemesebb választani, melyik eljárás a szimpatikusabb? A kovácsoltvas és betonkerítések között nem csak a gyártási módban, de minőségben is eltérés mutatkozik. A későbbiekben a kezelési technikák és költségek miatt sem mindegy, melyik anyagot választjuk.

Tovább >>