A kovácsoltvas és a betonkerítés

Nem túlzás kijelenteni, hogy közel egy évtizede ismét reneszánszukat élik a kovácsoltvas kerítések. Miért is olyan népszerű ez a megoldás? Hogyan készül a kovácsoltvas és a beton?

Mit tudunk a kovácsoltvasról?

 

A kovácsolás a fémek képlékeny alakításának talán legősibb módszere. A kovácsolás lényege, hogy az izzó fémet két szerszám felületei között ütésekkel vagy nyomással alakítják. Ezáltal az eredeti durva szövetszerkezet finomabbá válik, mechanikai tulajdonságai javulnak. A kovácsdarabok minősége az alakítást követő hőkezeléssel tovább javítható. A vasgyártás és kovácsolás lenyűgöző emléke a híres delhi templomnál álló V. századi győzelmi emlékmű egy kb. 7 méter magas, 6 tonna súlyú vasoszlop. Tartósságát és korrózió állóságát a speciális klíma mellett az akkori kohászati eljárás alapozta meg, melynek során foszfordúsulás alakult ki a vas felületi rétegében. Kezdetben a kovácsolás kizárólag kézi szerszámokkal történt. A klasszikus kézi kovácsolással készülő tárgyak munkaigényességükből eredően inkább művészeti remeknek, mint egyszerű használati tárgynak tekinthetőek.

 

Hogyan készül a beton?

 

A beton az egyik leggyakrabban használt építőanyag világszerte. Szilárdulását követően a beton rendkívül erős és tartós anyag. A cementet és a kiegészítő tartalmú cementet silókban tárolják. A betongyártáshoz szükséges egyéb anyagokat, osztályozott kavicsot ( 4-32 mm átmérőjű ), homokot speciális adalék vegyi anyagokat bunkerekben és tartályokban tárolják a telephelyen. A keverési folyamat mérlegelési része általában számítógép vezérlésű. A pontosan lemért adagok a keverőgépbe mennek, majd a betonszállító mixerautóba kerülnek. A beton a mixerautó egyenletesen forgó dobjában tovább, homogénebbre keveredik a bedolgozási helyre történő szállítás folyamán.

Vissza >>

Ajánlott hírek

A kerítésválasztás szempontjai

Bármilyen kerítést is vásároljunk célszerű a fenti szempontokat mérlegelni, hogy ízlésünknek a legmegfelelőbb, de hosszú távon a legalacsonyabb költséget eredményező megoldást válasszuk!

Tovább >>

Kerítéskezelés: fa, vagy beton a jobb?

A fa és a beton is kiváló alapanyag kerítés készítése esetén, azonban később lényeges különbségek mutatkoznak meg kezelésüket illetően. A fa sokkal több törődést igényel, minőségi festése kényesebb munkát kíván. A beton jobban ellenáll az időjárás okozta eróziós folyamatoknak.

Tovább >>

Kerítés készítése

Hogyan készülnek a kerítések? Mire szolgálnak a fedlapok? Mire kell mindenképpen odafigyelnünk, ha kerítést szeretnénk készíteni? Fontos, hogy ne feledjük az alapozást és a megfelelő szigetelést sem, hogy kerítésünk szabályosan készüljön, tartós használatra.

Tovább >>

Variálható kerítéselemek, széles mintaválasztékkal

Otthona kerítésének kiválasztásakor mindenki a saját ízlésének megfelelő minta- és színvariációt igyekszik megtalálni. Fontos ezért, hogy a kerítéselemek széles mintaválasztéka álljon rendelkezésre, hiszen így bárki megtalálhatja a számára ideális megoldást. Sőt, a lehetőségek sokkal bővebbek, mint azt elsőre hinnénk.

Tovább >>

Mire szolgál a zsaluzás?

Kerítés készítésénél, ahogyan szinte az élet bármely területén, fontos, hogy jó alapokra építsünk. Jó alap készítésénél fontos, hogy milyen minőségű betont használunk, helyes technikát alkalmazva dolgozzunk, s amennyiben bizonytalanok vagyunk, szakember segítségét se restelljük igénybe venni.

Tovább >>